Kretsloppsparken i Göteborg - Byggs med återvunnet material

Återbrukat byggmaterial. Pressbild: Higab

Vid bygget av en ny kretsloppspark i Göteborg planeras det att använda så mycket återvunnet material som möjligt. Higab, som är byggherre och fastighetsägare, söker nu efter överblivet byggmaterial från andra källor.

– Vårt mål är att halvera koldioxidutsläppen jämfört med nyproduktion, så vi är intresserade av alla typer av byggmaterial, både stora och små. Vi letar bland annat efter 4 000 kvadratmeter träpanel, 800 kvadratmeter tegel samt stommaterial som bjälklag, stålpelare och balkar, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

Maximalt återbruk Just nu pågår planeringen och projekteringen av en ny, modern kretsloppspark som ska ersätta Högsbo återvinningscentral. Denna nya park, som byggs av Higab på uppdrag av förvaltningen Kretslopp och vatten, kommer att bli tre gånger större än den nuvarande anläggningen. Förutom traditionell återvinning kommer parken även att ha ett café, verkstad, insamling för återbruk och en återbruksbutik.

För att ytterligare minska Göteborgs Stads klimatavtryck ska kretsloppsparken i största möjliga utsträckning byggas av återanvänt material. Därför söker Higab, i samarbete med totalentreprenören Skeppsviken, efter alla typer av byggmaterial.

– Varje insats kan ha stor betydelse, så vi är tacksamma för alla som vill bidra. De viktigaste kriterierna är att det material som ska återbrukas är i gott skick och har en lång livslängd.