GE:s Haliade-X problem med turbinblad visar risker med jättelika vindkraftverk

GE’s Haliade-X offshore vindturbin. Foto: General Electrics

GE Vernova, den amerikanska turbintillverkaren, har under året upplevt flera problem med sina Haliade-X turbiner, vilket understryker de stora utmaningarna med att tillverka och installera de nya generationerna av jättelika vindkraftverk. Tre större incidenter har inträffat bara i år, där den senaste inträffade i augusti vid Dogger Bank-vindkraftparken i Storbritannien.

Den 22 augusti rapporterade GE Vernova att ett 107 meter långt blad på en av deras Haliade-X turbiner, som installerats vid Dogger Bank, skadades under en testkörning. Detta var den tredje incidenten som involverade denna turbinmodell på kort tid.

Problem med blad vid Dogger Bank

Det var också den andra incidenten inom loppet av några veckor, efter att ett blad på en Haliade-X-turbin vid Vineyard Wind-projektet utanför Massachusetts gått sönder den 13 juli. Vid den senare olyckan regnade det ner vrakdelar i vattnet vid Martha's Vineyard, vilket ledde till tillfälliga strandavstängningar och väckte starka reaktioner i lokalsamhället.

Utmaningar med nya vindkraftverk

Analytiker pekar på att dessa återkommande problem med GE

Haliade-X turbiner belyser de komplexa utmaningarna med att tillverka och installera de nya, enorma vindkraftverken som blir allt vanligare inom havsbaserad vindkraft. De större turbinerna, som kan producera upp till 13 megawatt, kräver avancerad teknik och noggrann tillverkning. Varje incident visar att det finns en svår balansgång mellan att öka turbinstorleken för att maximera elproduktionen och att säkerställa driftsäkerheten.

Vikten av tillförlitlighet

Vindkraftsindustrin har under de senaste åren satsat på att utveckla större och mer effektiva turbiner för att möta den ökade efterfrågan på förnybar energi. Men med de större turbinerna kommer också större utmaningar. Att tillverka och installera blad som är över 100 meter långa är tekniskt krävande, och när något går fel kan konsekvenserna bli omfattande.

– Dessa händelser påminner oss om vikten av tillförlitlighet och kvalitet i varje steg av produktionen, från tillverkning till installation och drift, säger en branschexpert.

Det pågår just nu en utredning kring vad som orsakade de olika incidenterna, men problemen har redan lett till en intensifierad granskning av tillverkningsprocesserna.

GE Vernovas framtid

GE Vernova fortsätter att undersöka vad som orsakade de senaste problemen med Haliade-X, men incidenterna har väckt frågor om tillverkningsstandarden för dessa stora turbiner. Företaget har investerat stora resurser i utvecklingen av sina nya generationers turbiner, och deras framgångar är avgörande för både företaget och industrins framtid.

Haliade-X-modellen, som marknadsförts som en av de mest kraftfulla och effektiva turbinerna i världen, är central för många av de största havsbaserade vindkraftprojekten, som Dogger Bank och Vineyard Wind. Den pågående utredningen förväntas ge svar på vad som orsakade de senaste incidenterna och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att förhindra framtida problem.

Det är tydligt att industrin står inför stora utmaningar när den strävar efter att öka produktionen av förnybar energi, men med dessa problem påminns man också om de tekniska och operativa riskerna med att introducera nya teknologier på marknaden.

Källa: GE Vernova