Bayer och Åbo Energi bygger Åbos största solkraftverk

Bayer öppnade denna fabrik i Artukais år 2021. Nu ska dess stora tak förses med solpaneler. Arkivbild. Bild: Bayer Nordic

I september inleds bygget av Åbos största solkraftverk i Artukais, ett samarbete mellan läkemedelsjätten Bayer och Åbo Energi. Solkraftverket ska förse Bayers fabrik i Åbo med förnybar energi och utgör en del av företagets satsning på hållbarhet.

Bayer och Åbo Energi har planer på att installera närmare åttatusen solpaneler på ett fyra hektar stort område i Artukais. Marken där solkraftverket byggs ägs av Bayer och är ungefär lika stor som sex fotbollsplaner. Enligt ett pressmeddelande från företagen kommer solpanelerna att producera cirka tre tusen fyrahundra megawattimmar per år, vilket motsvarar en betydande del av fabrikens energibehov.

– Den energi vi får från solpanelerna kommer att bidra till vårt mål att minska koldioxidutsläppen från vår verksamhet och göra fabriken i Åbo mer hållbar, säger en representant från Bayer.

Åbo Energi bygger och driver

Det är Åbo Energi som ansvarar för att bygga och äga solkraftverket. De kommer sedan att sälja den producerade energin till Bayer, vilket gör projektet till ett exempel på hur stora industriföretag och energibolag kan samarbeta för att främja förnybar energi.

– Genom att använda solenergi på vår fabrik tar vi ett stort steg mot att minska vårt klimatavtryck, säger företaget.

Bygglovet för solkraftverket har redan godkänts av Åbo stad, och planen är att anläggningen ska stå klar sommaren 2025. Solkraftverket är en del av Bayers långsiktiga strategi för att minska sina koldioxidutsläpp och öka användningen av hållbar energi.

Bayer – en global läkemedelsjätte

Bayer, med huvudkontor i Tyskland, är en av världens ledande läkemedels- och life science-företag. De är mest kända för sina produkter inom läkemedel, jordbruk och hälsovård. Företaget grundades 1863 och har sedan dess blivit en global aktör med verksamhet i över 90 länder. I Åbo tillverkar Bayer bland annat hormonspiraler, och den nya solkraftsanläggningen är ett viktigt steg i deras strävan att minska sitt klimatavtryck globalt.

Bayers fabrik i Artukais öppnades 2021 och är en viktig del av företagets produktion i Finland. Genom att nu satsa på solkraft stärker Bayer sin position som ett hållbarhetsinriktat företag inom läkemedelsindustrin.

Del av en global trend

Satsningen på solkraft i Åbo är inte unik för Bayer. Företaget har under flera år investerat i förnybara energikällor och hållbara lösningar, både i sina produktionsanläggningar och i forskningen kring nya läkemedel och jordbruksteknologier. I och med det växande globala trycket att minska utsläppen, väljer allt fler storföretag att gå över till förnybar energi.

– Vi ser solkraftverket som en viktig del av vår framtid i Åbo och som en del av vårt globala arbete med att minska vår miljöpåverkan, avslutar Bayer.

Solkraftverket i Artukais är ett betydande steg för både Bayer och Åbo Energi, och det visar på hur samarbeten mellan industri och energiföretag kan leda till positiva miljöförändringar.

Källa: Svenska Yle