Rheinmetall satsar på solenergi för att nå klimatmål

Redan i juni 2023 inleddes byggandet av en solpark vid Rheinmetalls produktionsanläggning i Sydafrika. Här installeras nästan tiotusen solpaneler med en kapacitet att producera över 4,2 megawatt växelström. Källa: Rheinmetall

Det tyska försvarsindustriföretaget Rheinmetall planerar att i framtiden satsa stort på solenergi och samarbetar med ett grönt teknikföretag för att förverkliga sina planer.

Hållbarhet har blivit en allt viktigare fråga för industriföretag, och försvarsföretaget Rheinmetall har satt målet att vara koldioxidneutralt senast år 2035. Som en del av denna strategi investerar företaget nu i solenergi och energilagring. Solkraft används redan vid deras anläggningar i Spanien och Sydafrika, och nu ska solcellsanläggningar byggas även i Tyskland, enligt rapporter från branschtidningen pv magazine.

– Vi har påbörjat arbetet med att minska vårt ekologiska fotavtryck genom att satsa på solkraft vid våra anläggningar, säger Jan-Patrick Helmsen, chef för Rheinmetalls sydafrikanska dotterbolag.

Storsatsning i Sydafrika

Enligt företaget kommer den gröna el som genereras av solenergiparken att täcka hela energibehovet vid anläggningen, och överskottsenergin kommer att matas in i det lokala elnätet.

– Solparken är ett viktigt steg i vår satsning på förnybar energi, och det gör att vi inte bara kan möta våra egna energibehov, utan också bidra till det offentliga elnätet, förklarade Helmsen i ett pressmeddelande.

Virtuellt solkraftverk

För att effektivisera användningen av solenergi samarbetar Rheinmetall med det tyska teknikföretaget Olmatic, som är specialiserat på gröna teknologier. Olmatic kommer att använda sin AI-baserade mjukvara "Visions" för att koppla samman solfarmarna och analysera energiflöden samt förutse energiförbrukning. Målet är att skapa ett virtuellt kraftverk som ska förbättra effektiviteten, minska koldioxidutsläppen och sänka kostnaderna.

– Med hjälp av AI kan vi optimera både produktion och lagring av energi, vilket ger oss möjlighet att bättre hantera fluktuationer i energipriser och säkerställa en stabil energiförsörjning, enligt ett uttalande från Olmatic.

Framtidsvisioner och tillväxt

Rheinmetalls vd, Armin Papperger, har stora planer för företaget. Målet är att nå en årlig omsättning på fyrtio miljarder euro till slutet av decenniet, något som han nyligen berättade för Handelsblatt. För att nå detta mål förväntas en årlig tillväxttakt på fyrtio procent, något som Papperger anser vara fullt möjligt. Tillväxtstrategin inkluderar både företagsförvärv och fusioner. I augusti 2023 meddelade Rheinmetall till exempel att de köper det amerikanska försvarsbolaget Loc Performance.

Genom att investera i solenergi och gröna teknologier strävar Rheinmetall efter att minska sitt klimatavtryck samtidigt som de stärker sin position på den globala marknaden.

Källa: Tidningen Merkur