Storsatsning på grön vätgas – Catalina-projektets budget ökar med 300 miljoner euro

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) tecknade 2023 ett hyresavtal för fastighetsbyrån PFA:s nya kontorsbyggnad "Spidsen" i Nordhavn. CIP flyttade in i lokalerna tillsammans med advokatbyrån Bech-Bruun år 2023. Foto: PFA

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har reviderat kostnadsberäkningen för sitt storskaliga Catalina-projekt i nordöstra Spanien. Projektets budget har ökat med nästan 300 miljoner euro, vilket är en följd av ytterligare investeringar i rörledningar och kompressorer för att ansluta till det planerade spanska vätgasnätverket.

– Vi har beslutat att göra denna investering för att säkerställa en starkare integration med Spaniens nationella vätgasinfrastruktur, säger en talesperson för CIP.

Projektet i Andorra, Aragonien

Catalina-projektet, som ska etableras i kommunen Andorra i den autonoma regionen Aragonien, är planerat att omfatta 500 megawatt elektrolyskapacitet i sin första fas. Den kommersiella driften förväntas kunna inledas under det sista kvartalet 2029. Projektet är en del av EU:s ambition att driva på utvecklingen av grön vätgas för att möta framtida energi- och klimatmål.

Förändringar i budgeten

Förra året godkände Aragonien-regionens regering CIP:s föreslagna investering på mer än 1,8 miljarder euro. Av denna summa var 714 miljoner euro avsatta för elektrolysörer och 1,1 miljarder euro för nya vind- och solkraftsanläggningar. Nu har kostnaden för projektet ökat med ytterligare 285 miljoner euro, vilket till stor del beror på beslutet att ansluta projektet till det spanska vätgasnätverket, vilket kräver nya rörledningar och kompressorer.

– Denna investering är nödvändig för att integrera vår produktion av grön vätgas med den spanska vätgasinfrastrukturen och för att säkerställa att vi kan leverera vår produkt effektivt och tillförlitligt till den växande marknaden, förklarar CIP:s talesperson.

En del av Spaniens gröna omställning

Catalina-projektet är en viktig komponent i Spaniens gröna omställning. Landet har satt upp ambitiösa mål för att öka produktionen av grön vätgas, och CIP:s satsning är en del av detta. Genom att ansluta till det nationella vätgasnätverket kan projektet spela en central roll i att säkerställa tillgången på grön energi både nationellt och internationellt.

CIP har tidigare fått stöd från EU för projektet, och den nya budgetökningen är ett steg i att ytterligare stärka projektets kapacitet och säkerställa att det kan uppfylla de höga krav som ställs på framtidens energilösningar.

– Att vi nu satsar ännu mer på infrastruktur visar vårt engagemang för att göra Catalina-projektet till en hörnsten i den europeiska vätgasrevolutionen, säger CIP.

Nästa steg för Catalina

Med den nya budgeten på plats fortsätter CIP arbetet med att utveckla projektet. Byggnation av de nya rörledningarna och kompressorerna kommer att påbörjas under de kommande åren, parallellt med utvecklingen av vind- och solkraftsanläggningarna samt installationen av elektrolysörerna.

Projektet förväntas skapa hundratals arbetstillfällen under byggfasen och bidra till en betydande ökning av grön energi i regionen.

– Vi är övertygade om att Catalina-projektet kommer att bli en viktig del av Europas framtida energisystem och vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans med våra partners och stödet från EU, avslutar CIP:s talesperson.

Catalina-projektet ses som ett av de mest ambitiösa initiativen för grön vätgas i Europa, och med den utökade budgeten är det ett steg närmare att bli verklighet.

Källa: Hydrogen Insight