Ånge kan få Europas största vätgasdrivna industrikluster

Projektet går nu in i konceptfasen. Genomförandet av projektet kommer att vara beroende av slutsatserna i en studie, beviljandet av driftlicenser och miljötillstånd samt finansiella investeringsbeslut. Arkivbild.

Lhyfe, en aktör inom grön vätgasproduktion, OX2, en utvecklare av landbaserad vindkraft, och kemi- och skogsföretaget Velarion meddelar att de går samman för att skapa ett vätgasbaserat industrikluster i Ånge kommun. Projektet, som är beläget i Grönsta strax norr om Torpshammar, kommer att kombinera vindkraft med storskalig grön vätgasproduktion för att tillverka koldioxidneutrala produkter.

I Marktjärn, Torpshammar, ska en landbaserad vindkraftpark byggas med en planerad årlig produktionskapacitet på 1,4 TWh. Enligt projektet kommer elen däriftån att försörja den vätgasproduktionsenhet som Lhyfe planerar att installera i Torpshammar med en kapacitet på upp till 100 ton grön vätgas per dag (elektrolyskapacitet på cirka 300 MW). Lhyfe producerar grön och förnybar vätgas genom elektrolys av vatten i produktionsenheter som drivs av förnybar energi.

– På grund av den stora potentiella produktionskapaciteten för vi dialog med flera företag som siktar på att förädla vätgas och dess biprodukter för att bidra till den gröna omställningen. Dessa samarbeten kommer att bidra till att bygga ett lokalt ekosystem som bidrar till regional tillväxt och jobbskapande, säger Sara Wihlborg, Country Manager på Lhyfe i Sverige.

Velarion kommer att bygga en av världens första koldioxidneutrala gödselanläggningar inom detta kluster. Anläggningen kommer att använda grön vätgas för att producera grön ammoniak, vilket minskar koldioxidutsläppen vid gödselmedelsproduktion.

Projektet går nu in i konceptfasen. Genomförandet av projektet kommer att vara beroende av slutsatserna i en studie, beviljandet av driftlicenser och miljötillstånd samt finansiella investeringsbeslut.