Stor potential för vindkraft i Finland – miljardinvesteringar väntar

- Vindkraften driver den gröna omställningen på ett sätt som skapar genuin och långsiktig vitalitet i kommunerna, särskilt genom arbetstillfällen och skatteintäkter, betonar Renewables Finland. Foto: Nbixer

Finland står inför en kraftig expansion av vindkraften med ett stort antal planerade projekt, vilket erbjuder en snabb och kostnadseffektiv möjlighet att öka produktionen av ren energi. Denna utveckling skapar förutsättningar för betydande industriella investeringar i landet, där efterfrågan på stora mängder ren elektricitet är avgörande.

Enligt den projektlista som Renewables Finland upprätthåller, planeras över 140 000 megawatt (MW) vindkraft i Finland. Av dessa är nära 73 000 MW planerade på land och 70 000 MW till havs. Antalet planerade vindkraftsprojekt har stadigt ökat under de senaste åren, och jämfört med den föregående uppdateringen av projektlistan i januari 2024, fortsätter antalet att växa.

Stora investeringar i vindkraft på väg

Vindkraftsprojekten representerar betydande investeringar. Värdet av de projekt som för närvarande planeras uppgår till tiotals miljarder euro. Enbart de vindkraftsprojekt som är under uppbyggnad förväntas tillföra över tre miljarder euro i investeringar till Finland fram till slutet av 2025. Vindkraft, som kan implementeras snabbt och kostnadseffektivt efter tillståndsfasen, ger Finland möjlighet att konkurrera om toppositioner inom energiintensiva industriella investeringar.

– Förnybara energikällor, särskilt vindkraft under nordiska förhållanden, möjliggör ny industri. Potentialen för ren, prisvärd och snabbt tillgänglig energi styr var investeringar hamnar. Det är nu avgörande att säkra förutsättningarna för ytterligare utbyggnad av förnybar energi genom att behålla fastighetsskatteförmåner för kommuner och förbättra den nuvarande tillståndsmodellen genom att eliminera den så kallade dubbla överklaganderätten för projekt som genomgår en grundlig miljökonsekvensbedömning, säger Heidi Paalatie, verksamhetschef på Renewables Finland.

Vindkraftens inverkan på kommunerna

Vindkraften driver den gröna omställningen på ett sätt som skapar genuin och långsiktig vitalitet i kommunerna, särskilt genom arbetstillfällen och skatteintäkter. Planeringen och byggandet av vindkraftsprojekt medför betydande investeringar till kommunerna och kan avsevärt förbättra regionernas ekonomiska situation. För närvarande är de flesta vindkraftsprojekten planerade i regionen Norra Österbotten.

Utmaningar och möjligheter för vindkraftsutbyggnaden

Trots den stora potentialen finns det utmaningar. Tillståndsprocesserna är ofta långa och komplexa, vilket kan försena projektens genomförande. Därför betonar Renewables Finland vikten av att effektivisera tillståndsprocesserna, särskilt för projekt som genomgår omfattande miljökonsekvensbedömningar. Dessutom måste Finland säkerställa smidiga tillståndsförfaranden för vätgasprojekt och annan ny industri. Paalatie påpekar att Finland inte har möjlighet att locka stora vätgasinvesteringar med omfattande subventioner, som exempelvis Tyskland, men att landet istället måste effektivt utnyttja de energiresurser som finns tillgängliga.

Framtiden för vindkraft i Finland

Sammanfattningsvis representerar de planerade vindkraftsprojekten en enorm möjlighet för Finland att stärka sin position inom den globala gröna omställningen. Med rätt stöd och effektivisering av tillståndsprocesserna kan dessa projekt bidra till att omvandla Finland till en ledande producent av ren energi, samtidigt som de skapar ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i landets kommuner.

Enligt Renewables Finland är det viktigt att fortsätta utveckla och stödja vindkraften för att säkerställa att landet når sina klimatmål och behåller sin konkurrenskraft på den globala energimarknaden.

Källa:  Renewables Finland