Vestas säkrar stororder i USA – nya vindkraftsprojekt på gång

Vestas vindpark i amerikanska South Plains. Foto: Vestas

Vestas, en av världens ledande tillverkare av vindkraftverk, har säkrat en order på 114 megawatt (MW) i USA. Beställningen är en del av bolagets orderingång för tredje kvartalet och avser projektet Rogue’s Wind som utvecklas av Competitive Power Ventures.

Ordern innefattar leverans och installation av 19 stycken V162-6.0 MW turbiner, en av Vestas mest avancerade turbiner i EnVentus-serien. Projektet Rogue’s Wind, som kommer att ligga i delstaten Oregon, förväntas levereras under första kvartalet 2025 och tas i drift under tredje kvartalet samma år. För att säkerställa maximal effektivitet och driftstid har Vestas också tecknat ett flerårigt serviceavtal av typen Active Output Management 5000 (AOM 5000) med kunden.

Vestas framtida planer

Utöver denna order har Vestas fler projekt på gång globalt. Företaget fortsätter att expandera sin portfölj med nya projekt i både etablerade och framväxande marknader. Ett fokus för Vestas är att stärka sin närvaro i Nordamerika, där efterfrågan på förnybar energi ökar kraftigt. De arbetar även aktivt med att utveckla teknologier som kan minska kostnaderna för vindkraft och göra den ännu mer konkurrenskraftig gentemot andra energikällor.

Vestas har också ambitioner att leda utvecklingen av offshore-vindkraft, en sektor som förväntas växa snabbt under de kommande åren. Företaget har redan ett antal offshore-projekt under utveckling, bland annat i Nordsjön och i Atlanten, och investerar kontinuerligt i forskning och utveckling för att ta fram nästa generations havsbaserade turbiner.

Viktigt steg mot hållbar energi

Den senaste ordern från Competitive Power Ventures markerar ett viktigt steg för Vestas i deras arbete för att främja hållbar energi. Med denna leverans bidrar Vestas inte bara till att öka mängden förnybar energi i USA, utan stärker även sin position som en pålitlig partner inom vindkraftsindustrin.

– Vi är glada över att kunna samarbeta med Competitive Power Ventures i detta projekt och ser fram emot att leverera våra högpresterande turbiner till Rogue’s Wind. Detta projekt är ett bevis på vår förmåga att leverera skräddarsydda lösningar som möter kundernas behov och bidrar till en grönare framtid, säger en talesperson från Vestas.

Vestas fortsätter att bygga på sitt långsiktiga mål att möjliggöra en värld helt driven av förnybar energi. Med projekt som Rogue’s Wind visar företaget hur modern teknik och hållbara lösningar kan spela en nyckelroll i att möta framtidens energibehov.

Källa: Vestas