Vätgaspriset i Europa förväntas nå $4,50/kg på 2030-talet – colombianska producenter redo att konkurrera

Ecopetrol arbetar redan med att utveckla projekt för grön vätgas vid sina raffinaderier i Cartagena och Barrancabermeja. Foto: ECOPETROL

- Det statligt dominerade colombianska oljebolaget Ecopetrol förutspår att priset på grön vätgas i Europa kommer att stabiliseras runt 4,50 dollar per kilogram under 2030-talet – en nivå som Colombias vätgasproducenter kan konkurrera med.

I dagsläget är produktionen av grön vätgas kostsam i Europa, där priserna i vissa länder, som Nederländerna, uppskattas ligga på över 13 euro per kilogram (cirka 14,36 dollar per kilogram) från stora projekt som för närvarande är under uppbyggnad.

Ecopetrol satsar på grön vätgasproduktion i Colombia

För att minska kostnaderna för grön vätgas har EU börjat erbjuda subventioner som syftar till att sänka priserna och samtidigt uppmuntra projektutvecklare, både inom EU och från potentiella internationella exportörer, att producera vätgas så billigt som möjligt. När industrin mognar förväntas kostnaderna minska ytterligare.

David Riaño, Ecopetrols vice verkställande direktör för energiomställning, uppgav under en resultatsamtal förra veckan att priset för grön vätgas, inklusive den som importeras från Colombia, kan landa på "4,50 dollar per kilogram i Europa".

- Vi tror att Colombia har potential att utveckla konkurrenskraftig förnybar energi och nå dessa prisnivåer, vilket skulle göra oss till en relevant aktör på den europeiska marknaden när den utvecklas, säger Riaño.

Projekt för grön vätgas vid Ecopetrols raffinaderier

I april 2023 tillkännagav bolaget att det hade slutfört genomförbarhetsstudier för att installera elektrolyskapacitet på 60 megawatt vid varje raffinaderi, efter att redan ha installerat en 50 kilowatt pilotanläggning i Cartagena 2022.

Riaño bekräftade att den uppskalade produktionskapaciteten i Cartagena planeras vara i drift 2026, men han antydde att projektet i Barrancabermeja fortfarande utvärderas inför ett slutgiltigt investeringsbeslut.

Det är fortfarande oklart hur stor del av denna kapacitet som kommer att användas för att ersätta grå vätgas som de två raffinaderierna för närvarande använder för att bearbeta petroleum, snarare än för export.

Colombias strategi för grön vätgas

En colombiansk regeringsstrategi som publicerades 2021 uppskattade att landet för närvarande producerar 150 000 ton grå vätgas per år, främst för användning inom oljeindustrin. Strategin siktar på att installera 1 till 3 gigawatt elektrolyskapacitet till 2030, med fokus på att delvis ersätta denna fossilbaserade vätgas.

Strategin förutspår även att kostnaden för att producera grön vätgas i Colombia kan ligga mellan 2,2 och 3,7 dollar per kilogram till 2030, med de lägsta produktionskostnaderna i landets norra delar, där Cartagenas raffinaderi är beläget.

Colombias satsning på grön vätgas och konkurrenskraftiga priser kan ge landet en stark position på den växande europeiska marknaden, särskilt när efterfrågan på hållbara energikällor fortsätter att öka globalt.

Källa: Hydrogen Insight