Sju svenska startups hittade nya affärsmöjligheter i Kanada

Foto: Paper Province

Nyligen reste Paper Province och Sting Bioeconomy till Toronto och Vancouver med sju svenska startupföretag för att hitta samarbeten kring skogsbaserade innovationer.

– Jag är jättenöjd med resan som hjälpte oss knyta många värdefulla kontakter som vi kommer ha användning av framåt, säger Theodor Håkansson från Ecopals, i ett pressmmedelande från Paper Province.

Paper Province samarbete med Kanada sträcker sig flera år bakåt och liknande aktiviteter har arrangerats tidigare från svenskt och kanadensiskt håll.

Det var 15 – 21 juni som Paper Province, Sting Bioeconomy, Region Värmland, Business Värmland samt sju medföljande företag som är i uppstartsfasen reste till andra sidan Atlanten för att fördjupa samarbetet och skapa nya möjligheter för skogsbaserade innovationer.

Theodor Håkansson och hans bolag Ecopals knöt värdefulla kontakter

– Jag reste främst för att knyta kontakter och det gjorde jag definitivt – det var svårt att inte göra det! Jag lärde mig mycket om Kanada och fick ny kunskap om bioekonomi, vilket är värdefullt för mig som är ny i branschen, säger Theodor Håkansson, vd på Ecopals.

Ecopals tillverkar ett formbart, ljudisolerande och biologiskt nedbrytbart byggmaterial.

Josefin Larsson från Reselo visade upp möjligheterna med björkbark som råvara för intresserade konferensbesökare.

De har utvecklat en process för att framställa gummi av björkbark som kan ersätta fossilbaserat och syntetiskt gummi.

– Vi har connectat med kanadensiska företag och fått chans att jobba mycket med värdekedjan för vår råvara. Det har varit en superbra resa, säger produktchefen och medgrundaren Josefin Larsson.

Utöver Ecopals och Reselo deltog startupföretagen Biosorbe, Bright Day Graphene, Melker of Sweden, Richter Life Science och Tubesprout. Hör från flera av dem i filmen från resan:

I Toronto anordnades studiebesök och workshoppar för att lära känna varandra, dela erfarenheter och diskutera framtida samarbeten. Gruppen reste också till Vancouver för att delta på “Forest Innovation and Bioeconomy Conference”.

Resan och programmet anordnades av Paper Province, Sting Bioeconomy och Business Sweden, i nära samarbete med CRIBE (Center for Research an Innovation in the Bioeconomy) och Government of British Columbia. Deltog gjorde även Region Värmland och Sustainable Steel Region.