Miljövänliga byggprojekt

Går det att renovera, bygga till, bygga om eller göra en ny byggnad på ett miljövänligt sätt? Svaret är ja.

Här är några tips:

- Lägg gröna golv av återanvända träbrädor

- Ett grönt tak gör susen – växter kan isolera så varför inte lägga ett grönt tak och tänka miljövänligt

- Möblera med second handmöbler

- Använd miljövänlig färg utan kemiska ingredienser

- Välj en entreprenör som tänker lika grönt som du – sist men inte minst är det väldigt viktigt att samarbeta med rätt byggfirma eller tillverkare. Det finns olika sätt att välja partner. Till exempel kan du kontakta företag som fungerar som mellanhand hantverkare och kunder emellan.

Förutom att ett miljötänk så finns det en del annat du bör fokusera på om du står inför ett renoverings-, eller byggprojekt. En bra checklista hittar du under nästa rubrik.

En bra checklista

En bra checklista är den som innehåller alla punkter som kan underlätta din renovering eller tillbygg. Här är de viktigaste:

- En handlingsplan som beskriver exakt byggfirman ska göra är ett måste – på så sätt vet både du och hantverkarna processens alla steg.

- Kontakta flera olika entreprenörer – det sägs att du ska samla minst 3 olika offerter innan du bestämmer vilka hantverkare du ska jobba med. Följ gärna den regeln. Kom även ihåg att seriösa byggfirmor gör ett hembesök innan de sammanställer ett kostnadsförslag åt sina kunder

- Lägg gärna en ekonomisk buffert – utgifter kan såväl utökas som minskas beroende på hur projektet går. Därför rekommenderas det att ha lite buffert, helst upp till 20%.

- Lägg en egen budget – innan du ens försöker att få in olika anbud ska du ha sammansatt en egen budget. Vad har du råd med? Har du sparpengar på kontot? Hur mycket behöver du låna? Behöver du låna alls? Titta på din ekonomiska situation och utgår ifrån den innan du ens startar en renovering eller annan form av byggprojekt.