Innovativa metoder förbättrar reningen av avloppsvatten i Europa

Prof Jens Tränckner och hans forskningsassistent Alena Seidenfaden från universitetet i Rostock tar vattenprover från Warnow vid bryggan i det olympiska roddcentret söder om Rostock. Foto: EU4Regions

Som en del av det EU-finansierade APRIORA-projektet analyseras läkemedelsrester. Forskare från universitetet i Rostock tar vattenprover i alla väder. Syftet är att använda innovativa metoder för att förbättra reningen av avloppsvatten i Europa.

Prof Jens Tränckner och hans forskarassistent Alena Seidenfaden gör sig redo att ta vattenprover från Warnowfloden vid bryggan till det olympiska roddcentret söder om Rostock. De två är från universitetet i Rostock och är involverade i det EU-finansierade APRIORA-projektet. Forskarna analyserar vattnet för läkemedelsrester. Bara i Tyskland konsumeras 35 000 ton läkemedel varje år. Många rester hittar tillbaka till avloppsvattnet genom utsöndring och alla avloppsreningsverk är inte tekniskt utrustade för att filtrera dessa rester. Detta innebär att aktiva läkemedelsingredienser hamnar i dricksvattnet.

b
Denna del av Warnow ligger i ett naturreservat. Vassen längs dess stränder är hem för värdefull fauna, här häckar fåglar och ängarna har en frodig grön färg även på vintern. Men floden är inte bara hem för djur och växter, den är också en dricksvattenreservoar för staden Rostock. Foto: EU4Regions

Och det är här APRIORA-projektet kommer in. Genom att kombinera mätningar och modellering kan fördelningen av aktiva ämnen i vattnet analyseras. En detaljerad riskbedömning tar hänsyn till effekterna på vattenmiljön, mänsklig användning och antibiotikaresistens. Detta gör det möjligt att uppskatta varje avloppsreningsverks individuella bidrag till vattenföroreningar.

Implementeringen av projektets verktyg i Östersjöregionen lovar miljö- och hälsofördelar genom att myndigheterna kan vidta riktade åtgärder för att minimera riskerna. Ett effektivt samarbete mellan vetenskapliga partners och myndigheter säkerställs genom regelbundna utbyten och utbildning.

Det långsiktiga målet är att bidra till en riktad förbättring av avloppsvattenrening i Europa och eventuellt att överföra tillvägagångssättet till andra ämnen. Interregionalt samarbete ger inte bara direkt tillämpbara lösningar utan främjar också den växande europeiska integrationen på vetenskaplig och social nivå. Sammantaget visar projektet att gränsöverskridande samarbete och ett tvärvetenskapligt förhållningssätt kan ge ett betydande bidrag till att tackla miljöproblem.

b
Alena Seidenfaden från universitetet i Rostock bearbetar ett vattenprov i laboratoriet för vidare analys. Foto: EU4Regions
b
Rostocks kommunala vattentorn. Foto: EU4Regions

Källa: EU4Regions