Cleantechbolaget Plagazi har utvecklat en världsunik patenterad teknologi som omvandlar avfall till grön vätgas. Företaget löser idag två stora världsproblem, hantering av oåtervinningsbart avfall och hållbar framställning av energi. Plagazis teknologi gör det även det möjligt att producera grön vätgas till en fjärdedel av kostnaden jämfört med andra hållbara produktionsmetoder. Bolaget har rönt stor framgång på den europeiska kontinenten, där man tecknat avtal om flera mångmiljonaffärer. Det berättar Plagazis vd Torsten Granberg.
Berätta om Plagazi och er affärsidé
–Plagazi bildades 2007, namnet kommer från vår teknologi ”Plasma Gazification”. Vi har sedan starten fokuserat på att utveckla teknologi, patent och processer för att framställa grön vätgas av avfall. I dagsläget har vi flera patent inom området och är ensamma om att erbjuda en helt unik teknologi som går ut på att avfallet utsätts för en så hög temperatur att det helt förgasas. Systemet är helt slutet och ger inte ifrån sig några miljöfarliga restprodukter och genererar inga koldioxidutsläpp. 2018 inledde vi vår kommersialiseringsprocess. I dagsläget finns vår teknologi representerad påi flera länder, främst i Centraleuropa, men även i Sverige via vårt projekt tillsammans med Köpings kommun. Den globala efterfrågan på vätgas är långsiktigt mycket stark.
Vilka faktorer gör er teknologi internationellt konkurrenskraftig?
– En nyckel är att vi inte enbart producerar grön vätgas, utan även förbättrar den cirkulära ekonomin genom att upprätta nya miljövänliga lösningar på hur vi bör hantera oåtervinningsbart avfall. Runt 70 procent av den energi som går åt att producera grön vätgas med vår teknologi kommer från avfallet som annars hade förbränts eller hamnat på deponi. Vår teknologi är mycket energieffektiv och kan ta hand om i princip alla former av avfall, från hushållsavfall till icke brännbart avfall ex. bildäck, plastbåtar och de sista delarna av skrotade bilar och därigenom få en 100-procentig återvinning av bilar. En annan anledning är att en bromskloss på den globala vätgasmarknaden hittills har varit den gröna vätgasens höga produktionskostnader. Med vår teknologi kan vi framställa grön vätgas till en fjärdedel av kostnaden jämfört andra hållbara produktionsmetoder.
Hur ser er affärsmodell ut?
–Vi bistår kunder som vill bygga en standardiserad Plagazi anläggning med förstudier och projektledning. Vi debiterar dessutom licensavgifter baserat på den vätgasvolym som produceras från anläggningarna och hjälper kunden med löpande underhåll. Eftersom vi satsar på standardiserade vätgasanläggningar kan vi snabbt skala upp vår leveranskapacitet i takt med att efterfrågan ökar.
Hur har er verksamhet utvecklats det senaste året?
–Vätgasmarknaden har verkligen mognat och övriga Europa ligger före Sverige. Våra viktigaste marknader
finns därför just nu i Tyskland och Schweiz, men vi har även fått förfrågningar från andra europeiska länder. Vi bygger bland annat upp en storskalig vätgasanläggning utanför Berlin tillsammans med det tyska företaget Neue Energie Premnitz, en viktig referenskund som sannolikt kan bana väg för fler storskaliga uppdrag på kontinenten. Nu arbetar
vi fokuserat på att bearbeta den omfattande tyska marknaden, där intresset för grön vätgas är mycket stort. Coronapandemins videomöten har inneburit att vi dagligen har kunnat träffa fyra till fem tyska företagsledare på distans, vilket möjliggör en effektiv bearbetning av marknaden.
Ni planerar att notera bolaget under andra halvan av 2021. Vilka faktorer gör Plagazi till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
–Bakgrunden till noteringen är att ge oss resurser för att öka tillväxttakten i bolaget. Eftersom vi har funnits sedan 2007 och inledde vår kommersialiseringsprocess 2018 har vi hunnit bygga upp ett gediget proof of concept med flera stora och namnkunniga kunder i Tyskland och Schweiz. Vi är ett bolag med bra kassaflöde och stabila finanser. Det faktum att vi har utvecklat helt unika och patenterade förgasningsteknologier somverkligen efterfrågas på den globala vätgasmarknaden bidrar förstås också till att göra oss attraktiva utifrån ett investeringsperspektiv.
Hur ser du på Plagazis framtida tillväxtmöjligheter?
–Vi befinner oss bara i början på något som kan växa sig riktigt stort. Den globala efterfrågan på vätgas kommer sannolikt att fortsätta öka framöver, inte minst i takt med att framställningskostnaderna minskar. Dessutom satsar Europa enorma resurser på att etableraen cirkulär ekonomi där avfall- och utsläppshantering är otroligt viktigt för att nå de uppsatta klimatmålen. Med vår unika teknologi är vi med och öppnar upp helt nya möjligheter och tillämpningsområden för grön vätgasproduktion och cirkulära lösningar.
Fakta: Plagazi är ett cleantechbolag som grundades 2007. Plagazi har utvecklat en banbrytande och världsunik teknologi som omvandlar avfall till grön vätgas. Plagazis teknologi gör det möjligt att producera vätgas från icke återvinningsbart avfall till en fjärdedel av kostnaden jämfört med andra hållbara produktionsmetoder.