Calejo bygger digital tvilling av SCA:s leveranskedja

Foto: BizMaker

Alumnbolaget Calejo har fått i uppdrag att bygga en digital tvilling av SCA Skogs leveranskedja - från avverkning till leverans av sågverkstimmer till SCA:s sågverk.
– Målet är att SCA Skog på sikt egenhändigt ska kunna hantera prognosgenereringen, säger Johannes Holmberg, vd för Calejo, i ett pressmeddelande.

En digital tvilling är en dynamisk, digital spegling av en industriell produkt. Den ska göra det möjligt för företagen att bättre förstå och förutse prestanda och kunna testa hur modellen beter sig i olika miljöer. Calejos tvilling ska även gå att använda i realtid för att med aktuella indata optimera och styra den verkliga produkten eller processen.

Idag gör SCA Skog flera gånger om året sexmånadersprognoser över leveransförmågan till specifika sågverk. Dessa prognoser skapas manuellt och är baserade på en blandning av erfarenhet och fakta.

– Det första målet med detta projekt är att undersöka möjligheterna att med hjälp av AI skapa en veckovis, uppdaterad och rullande prognos för medelstocksvärdet av inflödet till Bollsta sågverk baserad på fler parametrar än vad som idag är möjligt. Vi kommer också undersöka möjligheterna att skapa prognoser både för kort och lång sikt, säger Johannes Holmberg.

Calejo Optimize är ett AI-verktyg för att skapa modeller/digitala tvillingar av avancerade processer, som sedan kan användas för simulering och optimering av flöden. Modellerna skapas genom att kombinera fysikaliska modeller och databaserade modeller utifrån behov och förutsättningar.