Renare luft i Lappland efter att ryskt smältverk på Kolahalvön lades ned

Staden Nikel med smältverket till höger i bilden. Nikels utsläpp under 2020 var 56 000 ton svaveloxid, uppger Norilsk Nickel. Utöver svaveloxider har smältverket också släppt ut koppar och nickel. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Hans Olav Lien

Det ryska bolaget Norilsk Nickels smältverk i Nikel (Salmijärvi) på Kolahalvön stängdes den 23 december 2020. Produktionsanläggningen var den överlägset största utsläppskällan av svaveloxider i hela Nordeuropa. 

Smältverkets utsläpp av svaveloxider har som mest uppgått till cirka 80 000 ton per år, vilket är fyrfalt mer än hela Finlands motsvarande årliga utsläpp, skrev Helsingforstidningen HBL nyligen.

Utsläppen har försurat jordmånen och vattendragen, och förorenat luftkvaliteten i hela regionen. Den omgivande naturen i Nikel har förvandlats till ett månlandskap. Sveriges Radio och miljöorganisationen Bellona rapporterade 2012 om sura regn i Nikel som frätte sönder ortsbornas paraplyer. Även Norge och Finland har drabbats av de luftburna föroreningarna.

De gränsöverskridande utsläppen har, enligt HBL, lett till skyhöga förekomster av tungmetaller och svaveloxider såväl i jordmånen som i vattendragen i nordöstra Norge. De norska livsmedelsmyndigheterna har därför klassat fisken som oätlig i en del sjöar i regionen.

Norge erbjöd redan på 1990-talet gåvomedel till de lokala miljömyndigheterna och företagets ledning för att uppgradera smältverkets rökgasrening. Smältverket i Nikel klassificerades som ett akut miljöhot av den mellanstatliga organisationen Barentsrådet 2003. Det kommer dock att dröja länge innan situationen i regionen normaliseras.

Nedläggningen kommer att gynna miljön i Lappland och nordöstra Norge, uppger Finlands miljöcentral och Meteorologiska institut. Luftkvaliteten i området har förbättrats redan nu.

En del av Nikels produktion ska flyttas till bolagets anläggning i Montjegorsk på Kolahalvön. Enligt Norilsk Nickel kommer bolagets totala utsläpp av svaveloxider på Kolahalvön att minska med 85 procent under 2021 tack vare modern rökgasrening och ny miljöteknik.