Ørsted har ingått ett avtal med Equinor om försäljning av koldioxidborttagningskrediter (CDR) motsvarande 330 000 ton koldioxid över tio år. Avtalet är en del av Ørsteds projekt 'Ørsted Kalundborg CO2 Hub', som från och med 2026 ska fånga in 430 000 ton biogen koldioxid årligen från två av Ørsteds biomassadrivna kraftvärmeverk. Den infångade koldioxiden kommer från hållbar biomassa och ska permanent lagras under Nordsjöns havsbotten, vilket bidrar till att ta bort koldioxid från atmosfären och därmed minska utsläppen.
Försäljningen av CDR-krediter bidrar till att förverkliga 'Ørsted Kalundborg CO2 Hub', eftersom koldioxidavskiljning och lagring (CCS) baserat på biomassa fortfarande är i ett tidigt utvecklingsstadium och förknippat med höga kostnader. Både försäljningen av CDR-krediter och stöd från den danska energimyndigheten har varit avgörande för finansieringen av projektet.
En del av Equinors strategi för utsläppsminskningar
Avtalet är också en del av Equinors strategi för att minska sina utsläpp av växthusgaser (scope 1 och 2) med 50 procent till slutet av 2030, jämfört med 2015 års nivåer. Högst 10 procent av detta mål får uppnås genom CDR-krediter, medan minst 90 procent av målet måste uppnås genom faktiska utsläppsminskningar.
– Equinor delar Ørsteds engagemang för att utveckla teknologier för koldioxidinfångning och lagring, säger Ole Thomsen, Senior Vice President och chef för Ørsteds bioenergiavdelning. Han tillägger att Ørsted redan har ett partnerskap med Equinor och Nordsøfonden för att undersöka möjligheterna att lagra koldioxid i underjorden, och att detta nya avtal stärker deras samarbete.
Northern Lights del av lösningen
Ørsteds partner Northern Lights, som ansvarar för lagringen av koldioxiden i underjorden, ägs också delvis av Equinor. Svein Skeie, Senior Vice President för strategi och affärsutveckling på Equinor, uttrycker sin tillfredsställelse med det utökade samarbetet:
– Vi är mycket glada över att utvidga vårt samarbete med Ørsted för att även inkludera CDR-krediter. Båda våra företag delar tron på att utvecklingen av marknader som möjliggör fysisk reduktion och borttagning av koldioxid kommer att spela en viktig roll i att minska utsläppen.
Ambitiösa mål för koldioxidminskning
Projektet 'Ørsted Kalundborg CO2 Hub' är en del av en bredare internationell strävan att utveckla teknologier för att bekämpa klimatförändringarna. Genom att fånga in koldioxid från förnybara källor som biomassa, och sedan permanent lagra den, skapas en möjlighet att minska de globala utsläppen på ett hållbart sätt. Detta projekt är särskilt viktigt för utvecklingen av negativa utsläpp – en metod där koldioxid aktivt tas bort från atmosfären.
Koldioxidlagring har blivit en central del av framtidens energistrategier, och avtalet mellan Ørsted och Equinor understryker de stora investeringar som krävs för att göra denna teknik kommersiellt gångbar. Samtidigt visar avtalet på vikten av internationellt samarbete mellan energiföretag för att nå de ambitiösa klimatmålen.
Den danska energimyndigheten har visat sitt stöd för projektet, vilket är en nyckelfaktor för att möjliggöra finansiering och utveckling av koldioxidinfångning och lagring i större skala. Att bidra till att skapa en fungerande frivillig koldioxidmarknad, som detta avtal gör, är ett viktigt steg på vägen mot att minska den globala klimatpåverkan.
Framtiden för koldioxidlagring
Equinors strategi för att minska sina utsläpp genom både CDR-krediter och faktiska utsläppsminskningar visar att bolaget ser en framtid där koldioxidlagring och koldioxidborttagning spelar en central roll. Genom att kombinera traditionella energikällor med innovativa lösningar för att minska koldioxidutsläppen, hoppas bolagen kunna leda vägen mot en miljövänligare framtid.
Källa: Equinor