Naturvårdsverket ska undersöka om det går att använda AI för att upptäcka misstänkt avfallsbrottslighet och hur det i så fall kan göras. Det krävs en omfattande datainsamling, både från befintlig information och nya källor, samt att avfallet kan spåras.
– Om vi kombinerar befintliga data med nya data från myndigheter, allmänhet och andra aktörer skulle det vara möjligt att få till en kontroll och tillsyn där systemet själv flaggar upp misstänkta aktörer och platser som behöver kontrolleras. Vi har sett liknande hantering i exempelvis Nederländerna som använder AI-baserade system för att komma åt sitt problem med strandade fartyg, säger Kenneth Pettersson på enheten för miljöinformation och avfallstransporter.
Avfallsbrottsligheten i Sverige måste minska, och en mer effektiv tillsyn är ett sätt att nå detta mål. Under ett hackaton tidigare i år, där flera lag tävlade om att lösa specifika problem under en kort tid, kom medarbetare från Naturvårdsverket, Skatteverket och Bolagsverket på en idé för att förbättra övervakningen.
– Idén bygger på att avfallet blir spårbart så att vi får in det i systemen direkt när något händer istället för att aktörerna själva rapporterar i efterhand och man inte vet om det är sant eller inte. Om vi dessutom kompletterar med datamängder som idag finns utspridda hos olika myndigheter eller är otillgängliga i dokument skulle det ge en bra bas för ett system att kunna se när någon del av systemet verkar skev och misstänkt, förklarar Kenneth.
Naturvårdsverket ska utreda om idén kan realiseras inom eSam, där cirka 40 myndigheter samverkar.
Det som behöver göras till en början:
- Cirka 40 myndigheter samverkar
- Kartlägga hur brotten går till
- Utreda skifte till realtidsdata
- Undersöka möjligheter för datadelning mellan myndigheter
- Analysera påverkan på nuvarande tillsyn
Källa: Naturvårdsverket