IVL Svenska Miljöinstitutet, tillsammans med tre energi- och avfallsföretag, inleder ett forskningsprojekt för att testa nya metoder för att mäta perfluorerade ämnen, PFAS, på svenska avfallsförbränningsanläggningar. Projektet, som får stöd av amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA och Naturvårdsverket, är det första i sitt slag i stor skala.
– I dagsläget vet vi inte om PFAS sprids från förbränningsanläggningar eftersom det har saknats standardiserade mätmetoder men också analysmetoder för gasformiga PFAS. Baserat på försök som gjorts i laboratorier antar man att PFAS förbränns om man når tillräckligt höga temperaturer, men det här projektet kommer att ge en första indikation på om så är fallet även i full skala, säger Johan Strandberg, projektledare på IVL.
PFAS är svårnedbrytbara ämnen som förekommer i många vardagsprodukter och kan vara svåra att bryta ner genom förbränning. Tidigare studier av IVL och Avfall Sverige har visat att PFAS kan förekomma i restprodukter från både hushålls- och industriavfall. Resultaten har visat att mycket är oklart kring hur dessa ämnen beter sig vid förbränning och om de omvandlas till andra föreningar.
Åsa Benckert från Umeå Energi, som också är ordförande i Avfall Sveriges emissionsgrupp, betonar behovet av mer kunskap om PFAS och dess nedbrytning vid förbränning. Projektet avser att ge praktisk erfarenhet av hur PFAS kan mätas i rökgaser.
Den amerikanska EPA har utvecklat två metoder för att mäta olika former av PFAS i rökgaser, och dessa kommer nu att testas för första gången i storskaliga miljöer. Utöver dessa kommer en metod från forskare vid Umeå universitet att testas parallellt.
– På sikt kan det tänkas att man implementerar någon form av krav från myndighetshåll på förbränningsanläggningar när det gäller kontroller av dessa ämnen. Projektet kommer förhoppningsvis hjälpa myndigheter att avgöra om de här metoderna är tillräckligt pålitliga för att använda i det syftet, säger Johan Strandberg.
Under sommaren har projektet byggt upp provtagningsutrustning och utvecklat en analysmetod för gasformiga PFAS på IVLlaboratorium i Göteborg. Hösten kommer att innebära tester vid Umeå Energi, följt av avfallsförbränningsanläggningar i Linköping och Kumla.
Källa: IVL