I Arlandastad renar ett projekt 4,1 liter vatten varje sekund med hjälp av flera vattendammar. Dessa dammar är en del av ett arbete som syftar till att förbättra vattenkvaliteten och främja biologisk mångfald.
Genom avancerad mark- och vattenhantering renas vattnet i området. Dammarna fungerar som filter och minskar föroreningar, vilket förbättrar ekosystemets hälsa.
Främjande av Biologisk Mångfald
Projektet skapar livsmiljöer för olika växter och djur, vilket bidrar till en mer varierad och robust natur i området. Kombinationen av vattenrening och ekologisk vård bidrar till både bättre vattenkvalitet och bevarande av den lokala naturen.
– Rent dricksvatten och vatten i tillräcklig mängd är centralt för att ge människor en god hälsa och ses numera som ett livsmedel i Sverige. Under året renade vi 129 000 kubikmeter vatten via våra dammar, vilket motsvarar dygnskonsumtionen av dricksvatten för 1 miljon personer. Dammarna bidrar också till att skydda omgivning och byggnader från skador vid kraftiga regn, säger projektchef Jakob Ahlqvist.
Genom att samla och rena vatten i flera steg från fastighetsmark till gator och dammar skapas ett system som fördröjer och renar vattnet innan det når våra vattentäkter. Dammarna är avgörande för att ta bort kväve, fosfor, metaller och partikelföroreningar och blir med tiden hem för lokala växter som främjar biologisk mångfald.
– Vi tänker långsiktigt, det handlar både om att följa regelverk för att skydda vårt vatten vid markexploatering och att ta ansvar för vår planet. Som ett resultat skapas också vackra områden som gör att fler vill etablera sig här, avslutar Jakob.