En studie i Finland visar att vindkraftverk har en betydande påverkan på djurlivet. Enligt forskningen från Natural Resources Institute Finland, publicerad i tidskriften Biological Conservation, upplever 63 procent av fågelarterna, 72 procent av fladdermössen och 67 procent av de så kallade terrestra däggdjuren flyttar från områden där vindturbiner installeras.
Studien visar att vissa arter som ugglor, tranor och renar förflyttar sig i genomsnitt 5 kilometer från vindkraftsutvecklingsområden. Anne Tolvanen, en av studiens författare, understryker vikten av mer omfattande data om fler arter för att minska vindkraftverkens inverkan på sårbara arter. Hon framhäver att forskningen ofta kommer för sent för att förebygga problemen.
Effekterna kan minskas
Will Cresswell, professor i biologi vid University of St Andrews, som inte var inblandad i studien, betonar att vindkraftsutvecklingen har djupgående effekter på naturliga habitat. Han föreslår dock att dessa påverkan kan mildras genom att placera turbiner på rätt ställen. Cresswell förespråkar användningen av jordbruksmark, som redan har begränsad biologisk mångfald och hög störningsnivå, för att samtidigt producera energi och mat utan större förlust av naturligt habitat.
Attityder
Cresswell pekar också på en utmaning med vindkraftverk på land i Storbritannien genom den så kallade "inte i min bakgård" attityden. Han menar att människor rationellt kan förstå logiken i att ha vindkraftverk närmare bebyggda områden än i nationalparker eller naturreservat.