I Umeå Energis strävan efter att minska sina koldioxidutsläpp testas ett digitalt mätverktyget som ska automatisera plastsortering och återvinning från avfall. Umeå är en av tre städer i Sverige som deltar i detta hållbarhetsprojekt.
Mätverktyget FossilEye är ett avancerat verktyg som skannar, mäter och analyserar plastinnehållet i avfall, vilket utgör en betydande del av fossilt material i avfallssammansättningen. Just nu genomgår verktyget ett praktiskt test på Dåva i Umeå med hjälp av en mobil prototypanläggning. Med mätverktyget kan källan till plasten nu noggrant spåras och identifiera vilka avfallskunder som effektivt sorterar ut plast, och vilka som behöver förbättra sin plastsortering. Detta banbrytande initiativ ger insikter för att främja effektiv återvinning och hållbar avfallshantering.
– Vi vill att avfallskunden ska betala för de utsläpp som deras plastavfall orsakar, i stället för fjärrvärmekunden. Det ska löna sig att sortera bättre och redan från början lämna plasten där den ska vara, nämligen i materialåtervinningen. Vi som jobbar i energibranschen måste göra vårt, och förpackningsindustrin göra sitt, för att underlätta sorteringen och ta fram produkter som är enkla att återvinna, säger Ulf Kullh, affärsutvecklare på Umeå Energi.
Enligt nuvarande regelverk är den som kastar plast i sitt avfall inte ansvarig för koldioxidutsläppen från plasten. Istället hamnar ansvaret på kraftvärmeverk och fjärrvärmekunder genom EU:s utsläppshandelssystem och fjärrvärmens klimatpåverkan.
För att adressera detta har energibolaget implementerat en avancerad denna digitala metod för att spåra plastavfallet till dess källa. Genom att skanna och analysera stickprov från blandat industriavfall kan man identifiera plasten och dess specifika typ. Det högteknologiska verktyget kan behandla imponerande 10 kubikmeter avfall per skanning.
Målet är att testresultaten ska vara positiva och att FossilEye på sikt kan integreras i Dåva-anläggningen.