Eurowind Energy, ett danskt företag verksamt i Rumänien sedan 2011, inleder nu bygget av sitt vindkraftsanläggning Pecineaga på 48 megawatt. Detta projekt är det första som når byggfasen i den senaste vågen av investeringar i landet.
Företaget förvärvade det 48 megawatt stora vindkraftprojektet i Pecineaga i Constanța län förra året och lanserar nu nya byggarbeten, enligt nyhetssajten Profit. Ro. Eurowind Energy investerar också i solenergi och hybridanläggningar för elproduktion.
Den framtida anläggningen i Dobruja-regionen, känd för sina starka vindar, planeras generera 176 gigawatt per år, vilket motsvarar elförbrukningen hos 48 000 hushåll i Rumänien. Anläggningen är planerad att tas i drift under första kvartalet 2025.
Största turbinerna i landet
Pecineaga kommer att ha de kraftigaste vindturbinerna i Rumänien. Eurowind Energy är formellt den första investeraren i landets senaste våg av storskaliga förnybara energiprojekt att lägga en grundsten. Företaget meddelar att detta är deras största vindkraftprojekt i Rumänien och att anläggningen kommer att ha de största turbinerna i landet.
Turbinerna beställdes från Siemens Energy. Enligt nyhetsrapporter var förra årets avtal om åtta SG 6.6-170-turbiner det första i Rumänien på nästan ett decennium. Vid den tiden syftade projektet inte till några statliga subventioner.
Även solenergi
Eurowind Energy har därmed ett 23 gigawatt stort projekt under utveckling. Pecineaga-projektet i sin tur är värt 79 miljoner euro. Eurowind Energy uppger att de har en ytterligare projektportfölj på 4 gigawatt i Rumänien. De byggde solkraftverk i Halchiu och Măgurele 2013 samt i Pufești 2012. Arbeten på ytterligare en anläggning med solkraftverk planeras på 80 hektar i Teiuș i Alba län i Transsylvanien. Anläggningen planeras tas i drift nästa år.
Pecineaga-investeringen genomförs via dotterbolaget WEP Technology Investment, där Eurowind Energy äger en andel på 72 procent.
Grön vätgas
Med huvudkontor i Hobro, Danmark, sysselsätter företaget över 400 personer i 15 europeiska länder och USA. Det har en projektportfölj på 23 gigawatt och förvaltar över 1,5 gigawatt.
Värt att notera är att ett annat danskt företag, European Energy, nyligen avslöjade att de överväger att investera i produktion av grön vätgas och e-metanol i Rumänien.
Källa: Eurowind Energy