För första gången i historien uppmanar världssamfundet under en FN:s klimatkonferens till en avveckling av fossila bränslen. Detta historiska beslut, dock utan en exakt plan för utfasning ("phase out"), togs under den 28:e världsklimatkonferensen i Dubai.
I den 21 sidor långa texten, framtagen av konferensens ordförande från Förenade Arabemiraten, uppmanas länderna att säkerställa en "rättvis, ordnad och balanserad övergång" bort från fossila bränslen i energisystemen. Detta är en mjukare formulering jämfört med det tidigare kravet från över 100 stater om en tydlig förpliktelse till en total utfasning av fossila energikällor.
Kontroversiella tekniker
Dokumentet föreslår att världen ska uppnå klimatneutralitet till 2050, med en fortsatt utveckling av kontroversiella tekniker som koldioxidavskiljning och -lagring för att möjliggöra omvandling av svårt dekarboniserade industrier. Ytterligare mål innefattar att tredubbla kapaciteten för förnybar energi och fördubbla takten på energieffektivisering till 2030, en målsättning redan antagen av G20-länderna.
I det slutliga förslaget, som skärpts efter långa förhandlingar jämfört med tidigare utkast, uppmanas till en "övergång" bort från fossila bränslen. Länder som Tyskland lyckades dock inte få igenom en global överenskommelse om utfasning av kol, olja och gas.
Förlängdes
Konferensen, som var planerad att avslutas tidigare, förlängdes på grund av starkt motstånd från majoriteten av deltagarna, inklusive EU, mot det initiala förslaget från konferensens ordförandeskap. Det första utkastet föreslog endast en "minskning" av utvinning och användning av fossila bränslen på ett "rättvist, ordnat" sätt för att uppnå växthusgasneutralitet "till, före eller omkring 2050".
Det nya förslaget betonar de viktiga åren fram till 2030 som ett "avgörande årtionde" för att "accelerera" klimatskyddsåtgärder för att uppnå global klimatneutralitet till 2050.
Oljeländer motsätter sig
Om det nya förslaget antas av konferensplenumet, skulle det bli det första beslutet från en FN-klimatkonferens som rör framtiden för alla fossila energikällor, inklusive kol, olja och naturgas. Oljeländer som Saudiarabien har starkt motsatt sig ett beslut om att avstå från olja och gas.
Källa: Gop28