Europa investerar stort i vätgas för en hållbar framtid, med Rotterdam som potentiell knutpunkt och tyska stålverk beroende av den nya energikällan. Enligt Randolf Weterings, chef vid Rotterdams hamn, planerar staden att bli Europas centrum för vätgasdistribution.
För att nå detta mål bygger energijätten Shell en av Europas största vätgasanläggningar i Maasvlakte 2, en konstgjord ö i Rotterdams hamn, som ska producera upp till 60 000 kilo vätgas per dag.
Salzgitter AG,
Vätgasproduktionen är avgörande för Tysklands stålindustri, som strävar efter att bli mer hållbar. Stålverket Salzgitter planerar att ersätta traditionella ugnar med ny teknologi som använder el och vätgas för att tillverka grön stål. Gunnar Groebler, chef för Salzgitter AG, ser detta som ett framtidsprojekt för att stärka företaget genom den pågående transformationen.
Medan Rotterdam kommer att importera majoriteten av sin vätgas, spelar vätgasledningar en viktig roll i att ansluta hamnen till tyska kemi- och stålindustrier. Trots att vägen till grön vätgas är lång, är potentialen enorm.
Salzgitters anläggning ensam står för en procent av Tysklands totala utsläpp. Genom att byta från kol till gas och slutligen till vätgas i direktreduktion, planerar företaget att minska sina CO2-utsläpp med 95 procent inom tio år.
Ambitöst mål
För att uppnå detta ambitiösa mål krävs det dock betydande mängder vätgas. Salzgitters egen produktion räcker inte till; en ny anläggning planeras för att producera cirka 9 000 ton om året, men för fullskalig grön ståltillverkning behövs upp till 300 000 ton årligen.
Källa: Tyska TV- sändaren ARD