På Alelyckans vattenverk, som förser stora delar av Göteborg med dricksvatten, har man arbetat med att optimera spolningen av kolfiltren. Genom tester har man kommit fram till att man kan öka tiden mellan spolningarna. Vinsten blir 700 000 kubikmeter sparat vatten per år.
– Jag och flera andra hade noterat att det sannolikt fanns besparingar att göra genom att glesa ut kolfilterspolningarna för att spara vatten, el och kemikalier, säger Elias Rahal, driftingenjör på Alelyckans vattenverk, Kretslopp och vatten, Göteborg.
Kolfiltren i vattenverket används bland annat för att ta bort oönskad lukt och smak ur vattnet. Efter en tid blir de igensatta med flock, smuts, och andra föroreningar från reningsprocessen. Tidigare spolade man rent kolfiltren var 38:e timme. Det blir drygt 230 spolningar per kolfilter på ett år och varje gång används cirka 700 kubikmeter vatten. Genom att optimera flödet i kolfiltren kan man istället spola varje kolfilter var 55:e timme. Det ger ungefär 159 spolningar per filter per år i de 14 filter som finns i vattenverket. Vattnet släpps ut i dagvattenledningarna. Besparingen blir svindlande 700 000 kubikmeter på ett år. Det är lika mycket som 32 duschar per år för alla som bor i Göteborg.
På vattenverket har man utfört olika tester under en längre period. Man kör högre belastning på utvalda filter under en längre period. Samtidigt tar laboratoriet prover varje dag för att kontrollera kvaliteten på vattnet. Ett filtertest kunde ta en vecka. Sedan följer man upp tid, flöde, tryck och totalvolym genom filtret varje dag.
Genom att optimera spolningen av filtren sparar man inte bara en stor mängd vatten, utan också energi och kemikalier. Spolvattenpumparna behöver inte gå lika ofta och doseringspumparna för kemikalier behöver inte arbeta lika hårt.
Mängden kemikalier som sparas uppgår enligt beräkningar till drygt 114 ton.
– Det kostar energi och kemikalier att producera dricksvatten. Nu jobbar vi vidare med att se hur vi ytterligare kan minska förvaltningens klimatpåverkan, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för Alelyckans dricksvattenproduktion.
Bakgrund
I mars 2021 beslutade kommunfullmäktige om Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram. Målbilden för programmet är att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad och vara nära noll i klimatpåverkan år 2030. Alla förvaltningar och bolag ska bidra i arbetet.
Källa: Göteborgs stad