Luftföroreningar och fattigdom är nära sammanlänkade utmaningar i afrikanska städer. Trots allvarliga hälsorisker saknas ofta tillräckliga mätdata och åtgärder. I ett Formas-finansierat projekt samarbetar IVL Svenska Miljöinstitutet med forskare i Kenya och Sydafrika för att förbättra luftövervakningen och öka medvetenheten om hur luftföroreningar påverkar människors hälsa.
– Hälften av alla barn i Afrika lever i fattigdom, och dålig luftkvalitet har särskilt negativa effekter på barns hälsa. Att öka kunskapen och medvetenheten om de här frågorna är avgörande för att få till en förändring, säger Ågot Watne, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Luftföroreningar är ett stort hälsoproblem i afrikanska städer där trafik, vägdamm och industriutsläpp försämrar luftkvaliteten. Att få till bättre luftövervakning och mätdata är ett viktigt steg för att kunna sätta in rätt åtgärder. Endast tolv av 47 afrikanska länder rapporterade in data till Världshälsoorganisationen WHO:s luftkvalitetsdatabas 2022, vilket gör det svårt att kartlägga och hantera problemet.
I det aktuella projektet har luftmätningar nu startats upp i Pretoria i Sydafrika och man kommer sedan även göra mätningar i Kenya.
– Mätningarna ger oss viktiga data om luftföroreningar i både urbana och semi-urbana miljöer. Genom att använda kostnadseffektiva och lättskötta mätverktyg kan vi fylla de luckor som finns i landets luftövervakning och ge bättre underlag för lagstiftning som skyddar folkhälsan, säger Mandla Budha, forskare vid universitetet i Pretoria, som deltar i projektet.
I många delar av Afrika saknas information om hur luftföroreningar påverkar människors hälsa, vilket kan bromsa åtgärder för att minska utsläppen. En viktig del av projektet handlar därför om att öka kunskapen och medvetenheten kring de här frågorna. Projektet genomförs i samarbete med kommuner och skolor, där elever får möjlighet att delta i både utbildningspaket och kartläggningar av luftföroreningar i sin närmiljö.
– Det är ett spännande samarbete mellan tre länder med ett gemensamt mål. Även om luftkvaliteten i Sverige är bättre än i Kenya och Sydafrika, når vi fortfarande inte upp till WHO:s rekommendationer. Det finns mycket vi kan göra i alla länder för att förbättra luften i städerna och genom samarbetet kan vi hitta gemensamma lösningar, säger Ågot Watne.
Källa: IVL