AI som verktyg för den gröna omställningen – från faktagranskning till hållbara vanor

Rapportens fokus är främst på hur AI kan användas för att öppna upp för nya tankesätt och vanor men även på tekniska lösningar, där dagligvaruhandeln utgör exempel. Foto: Patrick Federi/Unsplash

AI som faktagranskare i politiska debatter, som ”vakthund” mot manipulation eller som nudgingverktyg i butik - det är några exempel på hur AI kan stödja kritiskt tänkande och beteenden som skyndar på klimat- och miljöomställningen. Det visar en ny rapport från WWF, som tagits fram i samarbete med AI Sweden.

–  Rapporten undersöker hur AI kan hjälpa oss att ställa om samhället på djupet, ett relativt outforskat område men bland de viktigare för att få fart på den gröna omställningen. Även om det finns risker med AI, pekar rapportens resultat på att AI inte bara rent tekniskt kan minska vår miljöpåverkan utan även bana väg för hållbara beteenden på bred front, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF Sverige.

Rapporten “How AI can unlock green transformation" tittar på underliggande behov och hinder för omställningen, och hur AI konkret kan bidra. I processen har experter inom områden som AI, beteendevetenskap och miljö intervjuats. Fokus är främst på hur AI kan användas för att öppna upp för nya tankesätt och vanor men även på tekniska lösningar, där dagligvaruhandeln utgör exempel.

Några av rapportens slutsatser är att faktorer som ökad desinformation, polarisering och faktaresistens riskerar att hindra samhällets omställning, men att AI kan bidra till att tackla dessa hinder.  

Exempel ur rapporten är hur AI kan användas för att i realtid faktagranska och assistera journalister i politiska debatter, agera “vakthund” mot fake news och manipulativ marknadsföring eller vara en ”AI-coach” som skräddarsyr program åt den som vill göra hållbara förändringar i sitt liv. Andra exempel är att bidra till att miljölagar efterlevs eller att hjälpa dagligvaruhandeln att sälja mer hållbara produkter.

– Det får inte bli så att AI bara effektiviserar sådant vi redan gör idag, för det leder sannolikt till mer resursanvändning och utsläpp. Istället måste vi använda AI för att bygga ett mer hållbart samhälle. Nu behövs ledarskap från politiker och näringsliv för att styra mot en sådan utveckling, säger Örjan Jansson, expert på klimatinnovationer på WWF Sverige.

Källa: WWF