Enspec i nytt samarbete med Manchester Metropolitan University om vätgasforskning

Vätgaslagring vid Nasas rymdcenter. Foto: Wikipedia Common, kredit: Ras67.

Det brittiska företaget Enspec har inlett ett samarbete med Manchester Metropolitan University (MMU) för att driva forskning kring användning av vätgas som bränsle. Samarbetet, som stöds av Innovate UK, innebär att Enspec blir en så kallad "Knowledge Transfer Partner" (KTP) med universitetet.

Projektet kommer att ledas av Mohamed Ali Amini, doktor i energisystemanalys och KTP-associerad vid MMU, som kommer att vara baserad på Enspecs kontor i Manchester. Amini uttryckte sin entusiasm för projektet och konstaterade att "med vätgas som en av världens framtida energiformer, är detta ett perfekt tillfälle att starta ett högkvalitativt KTP-projekt."

Enspec, som redan har kunder inom stora energigenererande industrier som vattenkraftverk, vindkraftparker och solenergianläggningar, förutspår en omsättning på 6 miljoner pund för detta år och 10 miljoner pund till 2025.

Utveckling av vätgasteknologi

Amini förklarar att en vätgasanläggning kan fungera som en bränslecell som genererar elektricitet och förbrukar vätgas, eller som en elektrolysör som använder elektricitet för att producera vätgas.

- Vi utforskar vad detta innebär för elnätet vid anslutningspunkten och förväntar oss att dela våra lösningar med industrin i sinom tid, säger han.

Enspecs vd, Mara Rastall, kommenterade också samarbetet och betonade dess potentiellt stora betydelse för framtiden av vätgas som bränslekälla.

- Detta är Enspecs första KTP och det kan få otroligt stora konsekvenser för framtidens energiförsörjning. Vårt mål är att identifiera möjliga problem och utveckla lösningar som kan forma den bästa möjliga framtiden för hållbar energi.

Simulering och samarbete

I sin roll som projektledare för KTP kommer Amini att testa MMU

elektrolysör och möjliggöra en smidig övergång till simuleringsövningar tillsammans med Enspecs team för energisystem, för att förutsäga eventuella kvalitetsproblem relaterade till vätgas som energikälla.

Rastall fortsatte:

- Vi kommer att samarbeta med branschledare, engagera oss i samhället, dela kunskap och föreslå lösningar, allt med syfte att forma en hållbar energiframtid. Det är en spännande tid och vi ser verkligen fram emot att se hur detta partnerskap utvecklas.

Betydelsen av vätgas i Europa

Vätgasforskning och -utveckling är en viktig del av Europas energiomställning, där målet är att minska beroendet av fossila bränslen och öka andelen förnybara energikällor. Projekt som detta mellan Enspec och MMU bidrar till att fördjupa förståelsen för hur vätgas kan integreras i befintliga energisystem och vilka utmaningar och möjligheter som kan uppstå.

Detta samarbete förväntas ge viktiga insikter och lösningar som kan hjälpa till att forma framtidens energilandskap, inte bara i Storbritannien utan i hela Europa.

Källa: Enspec

 

 

4o