Greenstat inleder byggnation av 20 megawatt stor grön vätgasanläggning i Norge

Industriområde i Fiska, Norge. Bild av: Greenstat ASA

Det norska förnybara energibolaget Greenstat ASA har påbörjat byggandet av en 20 megawatt grön vätgasanläggning i Fiska, beläget i Rogaland i västra Norge. Anläggningen, som förväntas producera upp till åtta ton grön vätgas dagligen, är planerad att stå klar i slutet av 2026.

Byggnationen av vätgasanläggningen kommer att pågå i cirka två år. När anläggningen väl är i drift kommer den producerade vätgasen att användas som marint bränsle för sjöfarten längs den norska kusten och i hela Nordsjöbäckenet.

Byggnation och framtida användningsområden

Den kommer också att vara tillgänglig för tung transportindustri. Projektet genomförs av Greenstats dotterbolag, Agder Hydrogen Hub AS.

  • Vätgasen kommer att vara en viktig komponent i övergången till hållbara bränslen för både sjöfart och tung industri, säger en representant från Greenstat.

Samarbete och framtida expansion

För att säkerställa projektets framgång kommer Greenstats interna projektteam att samarbeta med Aragon, som kommer att bistå med utformningen av den slutgiltiga designen för vätgasanläggningen samt med att välja leverantörer av utrustning och tjänster.

Greenstat, som sedan mars 2024 till största delen ägs av den franska energikoncernen La Francaise de l’Energie, ser detta projekt som det första steget i en större industrisatsning i Kristiansand. I nästa fas planeras en utökning av anläggningens kapacitet med ytterligare 40 megawatt. Arbetet med den andra fasen pågår redan, enligt företaget som har sitt säte i Bergen.

Vätgasens roll i framtidens energimix

Grön vätgas betraktas som en nyckelkomponent i framtidens energilösningar, särskilt i länder som Norge, där ambitionerna för att minska koldioxidutsläppen är höga. Vätgas, som framställs genom elektrolys av vatten med hjälp av förnybar energi, erbjuder en utsläppsfri lösning för industrier som traditionellt har varit beroende av fossila bränslen.

Den planerade anläggningen i Fiska är en del av Norges bredare strategi att etablera sig som en ledande aktör inom grön vätgasproduktion, med potential att exportera denna hållbara energikälla till andra delar av Europa och världen.

Greenstats satsning i Rogaland är ett steg mot att uppfylla dessa mål och kan komma att spela en central roll i den globala övergången till renare energi.

Källa: Renewables now