EU:s planerade PFAS-förbud oroar företag – risk för allvarliga konsekvenser

Förbudet mot ett hundratal PFAS-ämnen, exempelvis i stekpannor beskrivs som en framgång – samtidigt som antalet tillåtna PFAS-ämnen fortfarande är flera tusen. Foto: Creative Commons Lic/ pixabay

En planerad EU-reform av elmarknaden syftar till att undvika höga priser för konsumenter och främja utbyggnaden av förnybar energi. Samtidigt har ett förslag om ett förbud mot PFAS-ämnen väckt oro inom industrin, särskilt i tyska delstaterna Bayern och Baden-Württemberg.

I ett angeläget brev har Bayerns näringsminister Hubert Aiwanger och hans kollega från Baden-Württemberg, Nicole Hoffmeister-Kraut, varnat för de allvarliga konsekvenser som ett generellt förbud mot PFAS-ämnen kan få för den kemiska industrin. Brevet, som är riktat till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, uttrycker oro för att ett sådant förbud skulle kunna leda till att produktionen flyttas utanför Europa.

Varning för dramatiska konsekvenser

- PFAS-ämnen, som ofta kallas "evighetskemikalier", är unika på grund av sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper och kan inte ersättas i industrins användningsområden på många år, förklarar ministrarna.

Vad är PFAS och varför är de viktiga?

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, en grupp kemikalier som omfattar uppskattningsvis cirka 10 000 industriellt framställda ämnen. Dessa ämnen används i en mängd produkter, inklusive kosmetika, köksredskap, textilier, snabbmatsförpackningar, barnprodukter, ytskydd, vaxprodukter, färger och elektronik. På grund av deras unika egenskaper har PFAS blivit en oumbärlig komponent i många industrier.

Hot mot europeisk kemisk industri 

Den kemiska industrin är en av de starkaste ekonomiska sektorerna i Bayern och Baden-Württemberg och en stor arbetsgivare för tusentals människor. År 2023 genererade den kemiska industrin i Bayern nästan 23,5 miljarder euro i omsättning och sysselsatte över 65 000 personer. I Baden-Württemberg uppgick branschens omsättning till 26,2 miljarder euro och den sysselsatte drygt 64 000 personer. Totalt sett stod den tyska kemiska industrin för nästan 225,5 miljarder euro i omsättning 2023 och hade cirka 480 000 anställda.

Användningen av PFAS-ämnen är omdiskuterad inom vetenskapen. Även om dessa ämnen har använts av industrin sedan 1940-talet är inte alla aspekter av PFAS helt utforskade. Aiwanger och Hoffmeister-Kraut hänvisar till en bedömning från OECD, som anser att de flesta fluorpolymerer som används i industrin inte utgör någon större risk. Enligt OECD är cirka 96 procent av ämnena som bär etiketten "polymers of low concern" (PLC) säkra för industriell användning under en begränsad tidsperiod.

Debatt om förbudets effektivitet

Trots att det finns studier som visar på den begränsade miljöpåverkan av dessa ämnen, varnar ministrarna för ett generellt förbud. De menar att det är fel väg att först införa ett allmänt förbud för att sedan behöva bevilja undantag för de viktigaste användningsområdena.

- Att först förbjuda dessa ofarliga fluorpolymerer och sedan tillåta de viktigaste användningarna genom många undantag är enligt oss fel tillvägagångssätt och leder till många praktiska problem, säger ministrarna i sitt brev.

Debatten om PFAS-förbudet fortsätter, med både industrin och konsumentorganisationer som väger in i diskussionen. Medan industrin varnar för ekonomiska och praktiska konsekvenser, ser konsumentorganisationerna förbudet som ett nödvändigt steg för att skydda miljön och folkhälsan.

Källa: Merkur