Nel förutspår stora investeringar i elektrolysörer fram till 2025

Nyligen avslutade Nel utvidgningen av sin produktionskapacitet för alkaliska elektrolysörer vid fabriken i Herøya, Norge. Foto: Nel

Den norska tillverkaren av elektrolysörer, Nel, förväntar sig att en "mångdubbel mängd gigawatt" av global elektrolyskapacitet kommer att nå slutgiltiga investeringsbeslut före slutet av 2025, främst ledda av industriella tillämpningar i mogna marknader.

Nel, som tillverkar både alkaliska och protonutbytesmembran (PEM) elektrolysörer, ser stora installationer integrerade med nya förnybara energikällor gradvis bli en annan nyckeldel av marknaden för grön vätgas. I dagsläget kommer den största efterfrågan på vätgas från gödsel- och raffinaderisektorerna.

Nel varnar dock för att höga räntor och råvarupriser har gjort nya förnybara energiinvesteringar dyrare, vilket har dämpat marknadsutsikterna. Företaget noterade också att regeringarnas stödprogram har tagit längre tid att implementera än väntat, vilket har lett till färre order än förväntat.

Enligt analytiker från S&P Global Commodity Insights har mindre än tio procent av de annonserade projekten för lågkoldioxidväteproduktion nått slutgiltiga investeringsbeslut.

Närmar sig lönsamhet efter avknoppning

Nel rapporterade ett EBITDA-förlust på 48 miljoner norska kronor under första halvåret, vilket är en förbättring från en förlust på 133 miljoner norska kronor under samma period 2023.

I juni avknoppade Nel sin verksamhet för vätgastankning till ett separat företag, vilket företaget säger har fört elektrolysverksamheten närmare lönsamhet.

– Detta är en naturlig följd av vår affärsstrategi, som är att lägga alla våra resurser på det vi gör bäst: att tillverka de mest energieffektiva och tillförlitliga elektrolysörerna i världen, sade Nels vd Håkon Volldal i ett uttalande.

Avknoppningen är en del av en bredare trend bland tillverkare av elektrolysörer att sälja eller separera sina tankstationverksamheter, med tanke på en mer osäker framtid för vätgas inom transportsektorn.

Fabriksutvidgningar och kapacitet

Nyligen avslutade Nel utvidgningen av sin produktionskapacitet för alkaliska elektrolysörer vid fabriken i Herøya, Norge, till 1 gigawatt per år, efter byggandet av en andra produktionslinje med kapaciteten 500 megawatt per år.

Nel har också möjlighet att utöka kapaciteten ytterligare till 2 gigawatt per år, beroende på marknadens efterfrågan, men har ännu inte avsatt kapitalinvesteringar för detta.

I USA fortsätter företaget med att utöka sin PEM-elektrolysörproduktion från 50 megawatt per år till 500 megawatt per år vid sin anläggning i Wallingford, med en investering på cirka 120 miljoner norska kronor.

Nel planerar även en anläggning på 4 gigawatt per år i Michigan och har säkrat nästan 170 miljoner dollar i stöd. Företaget har dock ännu inte fattat slutgiltigt investeringsbeslut för projektet.

Nyckelhändelser under andra kvartalet

I maj undertecknade Nel ett teknologilicensieringsavtal med Indiens Reliance Industries, vilket ger Reliance exklusiva rättigheter för Nels alkaliska elektrolysörer i Indien och möjliggör för Reliance att tillverka dessa för egna ändamål globalt.

Reliance planerar att bygga fyra gigafabriker i Jamnagar, Gujarat, för tillverkning av förnybar energiteknik, batterilagring, bränsleceller och vätgas. Företaget siktar också på att uppnå 100 gigawatt förnybar kraftkapacitet till 2030.

I april fick Nel en kapacitetsreservation från Hy Stor Energy för över 1 gigawatt av alkaliska elektrolysörer till Mississippis Clean Hydrogen Hub i USA.

Kostnader för vätgasproduktion

Platts, en del av S&P Global Commodity Insights, bedömde kostnaden för att producera vätgas via alkalisk elektrolys i Europa till 4,92 euro per kilo den 16 juli (inklusive kapitalinvesteringar, baserat på månadsvisa elpriser i Nederländerna). Produktionen med protonutbytesmembran (PEM) elektrolys bedömdes till 5,25 euro per kilo.

Dessa prisbedömningar reflekterar de ökade kostnaderna för att producera vätgas, vilket är en viktig faktor för marknadsutvecklingen och framtida investeringar inom sektorn.

Källa: Nel