Headwater Energy: Ny kraftsamling inom amerikansk solenergi och lagring

Arbetare installerar solpaneler på taket i USA. Wikipedia Common. Kredit: Tweedie Doe, DOE

Amerikanska solenergiutvecklarna Aspen Creek Power Holdings och Oakhurst Energy Development har offentliggjort en strategisk sammanslagning. Denna fusion skapar Headwater Energy, en ny aktör inom integrerad solenergi och energilagring, samt en oberoende energiproducent (IPP).

Aspen Creek, grundat 2020, har fokuserat på att förvärva, finansiera, driva och äga solenergiprojekt i sena stadier på nationell nivå i USA. Oakhurst Energy, etablerat 2022, har specialiserat sig på ursprung och utveckling av solenergiprojekt i mellersta stadierna, med särskilt fokus på sydöstra USA.

Sammanslagningen representerar en fördjupning av ett långvarigt partnerskap och ömsesidig respekt mellan företagen, som började med Aspens investering i Oakhurst i början av 2022. Sedan dess har partnerskapet blomstrat, med Aspen som bidragit med sin finansieringsexpertis och Oakhurst med sin utvecklingskompetens. Tillsammans har de utvecklat och finansierat flera framgångsrika projekt i olika utvecklings-, konstruktions- och driftsfaser.

Olika utvecklingssteg

Det sammanslagna företaget kommer att bedriva sin verksamhet under namnet Headwater Energy. Totalt har Headwater 13 anställda, 83 MWDC av driftsprojekt under ägande, sju projekt under konstruktion och 4,3 GWDC av projekt i olika utvecklingssteg.

Headwater Energy är nu väl positionerat för att hantera solenergiprojekt från start till monetarisering, genom att kombinera sin expertis inom ursprung, utveckling, finansiering och långsiktigt ägande. Företaget fortsätter att fokusera på reglerade marknader i sydöstra USA.

"Markerar en ny era"

- Det här är en betydande milstolpe i en resa som började för många år sedan, säger Patrick Leibach, VD för både Aspen och Headwater Energy.

- Våra ledningsteam har en delad historia och ömsesidig respekt som sträcker sig nästan ett decennium tillbaka. Jag ser fram emot att fortsätta bygga Headwater Energy tillsammans med en sådan begåvad grupp."

Sammanslagningen av Aspen Creek och Oakhurst till Headwater Energy markerar en ny era inom solenergi och energilagring, med potential att starkt påverka energimarknaden, särskilt i sydöstra USA.

Källor: Aspen/Headwater Energy