Svensk vattenkvalitet får allt större fokus

Foto: Brita

Svensk vattenkvalitet får allt större fokus efter det uppmärksammade PFAS-målet i Ronneby kommun under 2022, där tusentals personer fått i sig högfluorerade ämnen. Microplasterna i vattnet bidrar också.

”Vi har varit bortskämda i många år tack vare vår höga vattenkvalitet i Sverige. Men nu efterfrågar allt fler kvalitet på vattnet för att ta hållbarhetsfrågan ett steg längre”, säger Patrik Ullbrandt, från BRITA vattenautomater Sverige.

bild
Patrik Ullbrandt, BRITA vattenautomater Sverige. Foto: Brita

Under 2019 upptäcktes att tusentals Kallingebor i Ronneby kommun fått kraftigt förhöjda PFAS-värden genom sitt dricksvatten. Samma år släppte Världsnaturfonden WWF en uppmärksammad undersökning om att vi får i oss lika mycket mikroplaster, som om vi åt ett kreditkort i veckan. Dricksvattnet är en av de största källorna till hur vi människor får i oss mikroplaster, men även livsmedel som salt, öl och skaldjur.

"När man jobbar med en internationell aktör som BRITA, som har arbetat med hållbarhet och vattenkvalitet i över 50 år, har det blivit extra tydligt att svenska marknaden efterfrågar i allt högre grad vattenmaskiner med filter som filtrerar bort skadliga ämnen som mikroplaster, bakterier, pesticider och läkemedelsrester", säger Patrik Ullbrandt.

Anledningen till den ökade efterfrågan är troligen de uppmärksammande nyheterna, men också att från och med den 1 januari 2023 började en ny lagstiftning att gälla för svenskt dricksvatten, samt dricksvatten från offentliga och kommersiella verksamheter.

"Den nya lagstiftningen ger Livsmedelsverket utökade befogenheter att kontrollera PFAS-nivåerna i vattnet, och jag vet inte om det är anledningen till den ökade efterfrågan. Jag tror att insikterna om plastens negativa påverkan på miljön och kroppen är den stora anledningen", fortsätter Patrik Ullbrandt.

Studier från Svenskt Vatten visar att förpackat dricksvatten har upp till 118 000 mikroplastpartiklar per kubikmeter i återvinningsbara plastflaskor och 50 000 partiklar per kubikmeter i glasflaskor. Mikroplastinnehållet i det undersökta dricksvattnet verkar alltså vara 500 till 5 000 gånger lägre än i förpackat dricksvatten.

bild
Förpackat dricksvatten har upp till 118 000 mikroplastpartiklar per kubikmeter i återvinningsbara plastflaskor. Foto: Brita

"Den stora förändringen som vi ser är att svenska företag tar hållbarhetsfrågan på stort allvar, men att de nu tar den ett steg längre. Nu pratar vi inte bara om förpackningar, nu pratar vi även om kundens och medarbetarens hälsa när det kommer till vattenkonsumtion. En form av mänsklig hållbarhet. Finns det lösningar som minimerar mikroplaster och andra dåliga partiklar i vattnet, så vill man både använda sig av dem samt kommunicera det till sina kunder. Ganska självklart om man tar hållbarhetsfrågan på allvar", avslutar Patrik Ullbrandt.

Om BRITA
BRITA är en av världens ledande tillverkare av vattenautomater, vattenfilter för professionellt bruk och filtrerande vattenkannor för konsument. Familjeföretaget grundades 1966 och utvecklar, producerar och distribuerar idag ett brett utbud av innovativa vattenlösningar. Sedan 2021 innehar Aqua Purity Nordic agenturen för BRITA VIVREAU vattenautomater för Sverige, övriga Norden samt Baltikum.