Ny produktionslinje för tillverkning av aluminiumsulfat invigd

Emma Helmerson, kvalitetsingenjör på Wibax, tillsätter aluminiumsulfat i en av behållarna med avloppsvatten för att visa hur ämnet gör det lättare att rena vattnet. Efter ett tag bildas det klumpar som faller till botten i vattnet medan kemikalien och vätskan blir nästan helt klar. Foto: Wibax

Wibax i Piteå har invigt en ny produktionslinje där man ska tillverka WiAL-G, en aluminiumsulfatprodukt som bland annat används i pappers- och massaindustrin och för att rena dricksvatten.

Kommunalrådet Patric Lundström var på plats och klippte invigningsbandet och förklarar anläggningen invigd.

– Det är bra att produktionen finns i Piteå, sade kommunalråd Patric Lundström.

För Wibax är det här en intressant investering av flera skäl: 

– Det finns en tydlig efterfrågan av den här produkten, kunderna välkomnar Wibax satsning eftersom det bara finns en leverantör i Sverige i dagsläget, säger Markus Holmlund, vd för Wibax Production.

– Wibax har lång erfarenhet av aluminiumsulfat i flytande form, men av ekonomiska och miljömässiga skäl kan vi inte transportera den så långt eftersom den till stor del består av vatten. Nu tillverkar vi en mer koncentrerad version i pulverformat vilket gör att vi lättare kan skicka större mängder längre.

Den fasta formen öppnar även upp för helt nya kundsegment, hoppas Wibax. Förutom till vattenrening används WiAL-G frekvent av papper och massaindustrin och även som en viktig del i acceleratorer för sprutbetong.

– Satsningen på aluminiumsulfat i fast form, WiAL-G, är en tydlig del i vår strategi och fortsatta expansion av egentillverkade produkter, avslutar Jonas Wiklund, VD Wibax Group.