ABB börjar använda återvunnen plast i tillverkning  

Foto: ABB

Flera miljoner installationsdosor tillverkas årligen i ABB:s fabrik i Borgå i Finland. Under 2020 har en övergång skett till att börja tillverka lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor av returplast insamlat i Norden.

Plastgranulat av den återvunna plasten, som kommer från Fortums plastraffinaderi i Riihimäki, levereras till ABB-fabriken i Borgå där tillverkningen av installationsmaterial sker.

Genom att använda återvunnen plast förväntas det totala koldioxidavtrycket minska.

– Våra kvalitetsmätningar har visat att locken som tillverkas av återvunnen plast är av toppklass vad gäller deras fysiska egenskaper. Vi är verkligen nöjda med råvaran. Tillverkningen av de ABB-apparatdosor som säljs i Norden baseras nu på returplast som råvara vilket minskar produktens koldioxidavtryck avsevärt, säger Marko Utriainen, chef för ABB:s fabrik i Borgå.

Användningen av den återvunna plasten baseras på lokala processer där Fortum bearbetar separat de insamlade konsumentplastförpackningarna från hela Finland och tillverkar returplast som råvara av dem.

– Fortum har en fungerande logistikkedja i Finland, alltifrån plaståtervinning till produktion och leverans av råvara. Dessutom ligger anläggningen mindre än tio mil från vår fabrik. Med hjälp av en bra lokal samarbetspartner har vi kunnat skapa en återvinningskedja för tillverkningen av produkter av återvunnet material med litet koldioxidavtryck, säger Marko Utriainen.